Köpa MC? Vi ger tips & råd på vägen

Begagnat eller nytt? Touring eller Custom? Nybörjare eller erfaren? Det är en hel del som avgör vilken motorcykel som passar just dig. Vi ger lite råd på vägen.

 

Nybörjare eller erfaren?

Det finns en mängd olika mc-modeller att välja mellan. Bland annat Adventure, Naked Street, Touring, Custom, Supersport och Retro. Till viss del handlar det om tycke och smak men vi rekommenderar nybörjare att först och främst leta efter en motorcykel som har låg vikt och är lättmanövrerad. De hittas oftast inom Naked Street. Sen tycker vi det är en självklarhet att man bör välja en modell med ABS-bromsar.

Hur och när ska du köra?

En av de viktigaste punkterna att förhålla sig till är hur din nya motorcykel kommer att användas. Det är exempelvis stor skillnad om den ska användas för daglig pendling till och från jobbet eller om det ska vara en långfärdshoj till semestern.

Här bör man även tänka på vilket underlag man främst kommer åka på. Är det grus eller asfalt?

Vilket körkort har du?

En sak som kan begränsa utbudet av motorcyklar är vilket körkort som du har. Här spelar även ålder in. Gränsen för att ta A1 är 16år, för A2 är gränsen 18 år och för A (rätt att köra alla motorcyklar) är gränsen 24 år. Den som däremot haft A2 i minst 2 år har rätten att ta A vid 20 års ålder.

Undvik det vanligaste felet

Det vanligaste felet, vid inköp av motorcykel, är nog att välja en för gammal Mc. De äldre modellerna brukar vara betydligt mer svårkörda och har även sämre bromsar och chassi. Med en för gammal modell minskar alltså både säkerheten och upplevelsen. Prova gärna flera olika modeller så kommer du snart märka skillnaden på äldre och yngre modeller.

Köpa begagnat eller nytt?

Det finns fördelar och nackdelar med bägge dessa val. Den som köper en begagnad motorcykel behöver självklart betala mindre och har även en lägre värdeminskning. Vår rekommendation är att då gå via en återförsäljare eftersom man då vet att proffs har gått igenom hojen och att viss garanti följer med.

Fördelen med en ny motorcykel sitter främst i att man får de nyaste modellerna och att det skapar ett ”bekymmersfritt” ägande. Utöver att modellerna är helt nya följer det med generösa garantier som skapar denna trygghet.

 Om du köper begagnat

Det låter självklart men att testköra och känna efter ordenligt är det allra viktigaste. Känn på bromsar, lyssna på motorn och ta dig tid att undersöka motorcykeln ordenligt.

Sök efter synliga skador på kåpor och liknande. Våga vara frågvis!

Sker köp via en handlare har dessa gått igenom motorcykeln och kontrollerat att allt är ”i sin ordning”.

Köper du privat finns betydligt mer att tänka på. Titta exempelvis på registreringsbeviset och kontrollera att både chassinummer och motornummer stämmer. Var alltid noga med att få serviceboken och kontrollera hur ofta den servats. Får du ingen servicebok kan du inte lita på vad säljaren säger gällande reparationer och service. När köpet väl genomförs så var noga med att få köpekontrakt och kvitto. Kom ihåg att det är du som privatperson som har ansvar för att kontrollera om det finns lån på motorcykeln och om den är besiktad.

Övriga kostnader?

Se inte bara på prislappen på motorcykeln utan kontrollera även dess ungefärliga försäkringspremie. Det skiljer nämligen stort mellan olika modeller och olika försäkringbolag. Kom ihåg att det går att få rabatt på vissa MC-försäkringar om man är medlem i ex. Sveriges Motorcyklister.

Auktoriserad återförsäljare av

  • Kawasaki
  • Suzuki
  • KTM
  • CFMoto
  • Segway